Tuesday, July 19

Cara berkesan mengatasi whitehead


Assalamualaikum & hi :)


Hari ini rasa teruja nak kongsi rutin mengatasi whitehead kepada pembaca blog Aimaan . 
Kalau duk runsing whitehead tu , boleh amalkan tips bawah ni ! Aimaan taw mesti ada yang alami perasaan ini di depan cermin apabila membelek belek muka . Bila sentuh saja bahagian hidung , ada butiran pasir tidak sekata  dan kadang ia gatal kan . Menyampah kan ! hehe


Okay , bagi Aimaan terang dulu apa itu 'whitehead' dan 'blackhead' .


Blackhead - nama saintifik open comedo . Ia adalah lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelenjar 'sebaceous' . Bila ia terdedah pada udara , mudah berlaku pengoksidaan . Tindakbalas ini menyebabkan ia bertukar warna kepada hitam . Kalau sedar , di permukaan kulit sahaja warna hitam .

Whitehead - nama saintifik closed comedo .  Ia adalah sejenis minyak dan sebum yang tersumbat di dalam kulit atau folikel rambut dan kelihatan seperti warna putih mutiara berbentuk pasir .

Credit to www.skinipedia.com



Cara atasi masalah whitehead / blackhead sebagai rutin anda 

syukur alhamdulillah setelah mengenal pasti cara mengatasi whitehead , saya dapati masalah ini semakin berkurangan dengan amalkan ia sebagai rutin penjagaan wajah . Setelah saya sendiri alami kesannya , saya perlukan kongsikan cara berkesan agar korang juga happy dengan kulit yang bersih suciiiiii ..(^_^)



1# Amalkan penggunaan TONER 


Ramai yang ambil enteng tentang penggunaan toner malah tidak mengetahui fungsinya . Toner adalah salah satu item dalam set skincare yang perlu di apply pada muka setelah anda mencuci muka . Apabila anda mencuci muka , liang pori akan terbuka . Liang pori yang terbuka akan terdedah pada pencemaran dan kotoran memasuki ke dalam kulit . Lalu wajah mudah menjadi kusam , berjerawat dan berjeragat .


Fungsi TONER adalah untuk menutup liang pori dan menyegarkan wajah . Untuk pengetahuan anda , langkah pemakaian skincare begini ;
facial foam --> toner --> serum --> mosturizer
Saya memilih Toner #hwanghansoo , produk buatan korea . Hwanghansoo skincare dikenali dengan rahsia kerabat Diraja Korea untuk mendapat wajah sekata seakan procelin . Bahan aktif dalam hwanghansoo terbukti secara klinikal mampu mencerahkan kulit dalam masa 2 minggu . Sebab tu saya suka . Ia lebih mengujakan apabila kandungannya , dari 15 jenis herba ubatan rahsia kulit wajah muda dan cantik . 





Fuh ! Belom habis lagi pasal hwanghansoo . Ia 100% air dari 7 pati bunga untuk mengoptimumkan metabolisme sel kulit . Bau toner ni wangi sangatttttt . Tak tipu !

Macamanana saya apply toner , Saya tuangkan di tapak tangan , dan saya tekapkan kedua tapak tangan secara memutar . kemudian saya apply ke muka dap dap lembut ya ! :) semudah itu sahaja .


2# Pastikan 'makeup' di cuci sebersihnya

Tabiat ni kebiasaanya ramai tidak pasti . Sebab apa ? Saya tahu korang guna je make up remover , tetapi adakah make up anda sudah tanggal sebersihnya dan sebetolnyaaaaa ..:P Fungsi 'make up remover' adalah untuk menanggalkan make up dari wajah . Kita mesti beri ruang pada kulit muka untuk bernafas di waktu malam . 


Apakah make up remover yang saya guna ? saya guna oil base untuk eye and lips . Dalam masa yang sama saya terus tanggalkan make up guna lilan vital nih. Kalau kita pakai foundation , sudah semestinya liang roma kita di tutupi dengan foundation . Jadi ia boleh menyebabkan jerawat jika di biarkan .




Korang tahu tak walaupun kita sudah guna make up remover , belum tentu semua sisa make up kita mudah di tanggalkan . Saya sudah buat uji kaji pada muka saya . Saya apply double cleansing facial wash . Ia sejenis gel tanpa buih , saya pam sedikit di jari , dan apply dot dot on surface muka . Then saya massage gently secara  memutar. Dan masih nampak kotoran di muka keluar . Kemudian saya ambil kapas muka dan sapukan di wajah.





Perghhh ... dia punya kotoran masih menebal macam nih ! Terkejut mak nok ! :) so lepas uji kaji ni saya tahu lah bahawasanya make up remover tidak lah menanggalkan semua  make up kita . kita meesti gunakan #doublecleansing facial wash baru puas hati ..





Kapas muka yang kotor ni saya punyaa.... masa ni make up hanya pakaii foundation yang nipis sangat .. patutlah muka mudah ada white head bila kita tak membuang make up sebersihnya .


3# Scrub muka dengan kerap 


Sel kulit mati yang tidak disingkirkan akan menyebabkan pori terbuka , bintik hitam , kedutan dan penuaan kulit . Penyingkiran sel kulit adalah langkah pertama yang penting untuk memperoleh kulit cantik . Perasan tak kalau ada whitehead atau blackhead yang banyak , make up tidak kelihatan cantik . Langkah yang saya ambil untuk menanggalkan sel kulit mati dan sekaligus menghilangkan whitehead , saya kerap menggunakan Red Ginseng Facial Scrub . 


Seriously saya suka yakmat dgn #RedGinsengFacialScrub sebab molekul scrub kecil dan halus, kulit muka tidak pedih ketika cuci , selepas cuci wajah terasa lembut , cerah dan bersih.. Awww ! :) 




Bagaimana saya gunakan RED GINSENG FACIAL SCRUB ? saya letakkan sedikit di jari , dan buat dot dot di muka. Scrubkan secara memutar dengan gunakan jari kelinking . Kita tak mahu beri tekanan yang kuat pada wajah , dan massage gently akan memberi result lebih baik . Saya gunakan scrub 3 kali seminggu .



4# Gunakan blackhead/whitehead removal khas

Saya ingat lagi masa pertama kali cuba CLEAR PORE DEEP CLEANSING MASK , bila kita tanggal je mask muka . Tudiaaaa whitehead memacak macak di permukaan bumi . hehehe.. Dan ini juga merupakan salah satu usaha saya untuk memastikan whitehead blackhead dan sel kulit mati nyah dari muka .


Nak jaga muka memang kena rajin banyak . Malah usaha kita juga memberi inspirasi pada orang lain untuk menjaga nikmat Allah . Saya masih terngiang ngiang masa jumpa kawan lama, kira tak jumpa beliau dalam 2 bulan je kot . Asalkan jumpa saya rasa nak je ambil scrub saya, set skincare semua , Nak buat facial kat muka dia . Geram taw !


Saya perhatikan setiap kali jumpa , pasti dia akan tanya pakai apa dan terus order kat number ni 018-5713858 . Saya suggest apa yang sesuai saja. Takde langsung chemical yang merbahaya inshaAllah . Haaa untuk CLEAR PORE DEEP CLEANSING MASK , saya pakai seminggu sekali je. So satu tiub ni bertahan banyak bulan . Rasanya dah lebih 6 bulan masih tak habis habis .


Kalau sedara mara datang rumah , haaa kami semua beraya dengan CLEAR PORE MASK ni.. seronoklah gadis gadis membersihkan muka , buat treatment kat rumah je. 





Gambar bawah ni wajah saya lepas bangun tidor . Tanpa make up . Sebolehnyaa nak cepat hilangkan parut . Alhamdulillah semakin berkurangan . Takde la segan sangat kalau orang datang rumah mengejut tapi muka togel je . hehe






5# Alternatif alami, gunakan serbuk teh & lemon


Ini usaha yang terakhir . Guna bahan alami juga memberi kesan positif . Kalau gunakan serbuk teh , wajah moist je selepas scrub . Rendam dahulu serbuk teh , then serbuk yang basah tu kita letak di muka, biarkan dalam 20 minit . Then scrub muka secara memutar dalam pusingan arah jam secara lembut taw . Then basuh muka . Percayalah korang kan perasan nampak segar bermaya gitu ! :)

Setakat ni saya guna GREENTEA ORGANIK . alang  alang dah dibuat minum , saya taknak lah membazir kan . Jadi kan ia sebagai mask alam semulajadi :)




Begitu juga dengan lemon , korang boleh perah untuk dapatkan air lemon . Jika anda pertama kali gunakan air lemon ,  kulit muka akan terasa gatal sangat . Ia proses mematikan kuman di muka . Apabila anda guna kali kedua dan seterusnya , dah rasa okay selesa .


Resultnya power, lemon mampu mencerahkan kulit . Tapi jangan la expect cerah selepas guna lemon akan mencerah forever . Anda mesti kerap lakukan rawatan ini . supaya ia konsisten .


Kalau korang rasa teruja nak tahu lebih lanjut tentang semua cara yang saya lakukan . Boleh whatsapp +6018-5713858 . Kat sini boleh consult dan order terus . InshaAllah mereka ready stok . Malah harga juga berpatutan .

Wednesday, June 8

3 Bahan Penting Dalam Makanan Tambahan Kolagen Anda Wajib Ada


Assalamualaikum . Hi all.

Saya rasa kebanyakan pembaca blog saya terdiri daripada wanita . Betul betul ? Tapi tidak mengapa , penulisan saya berkonsepkan umum yang mana sesiapa sahaja boleh membaca dan jadikan ia bahan rujukan . Alhamdulillah , belum begitu terlambat untuk saya mengucapkan salam ramadhan al mubarak , moga moga ibadah kita di bulan ramadhan ini di terima Allah swt dan kita sama sama meningkatkan amalan bagi mendapatkan ganjaran pahala yang berlipat ganda . syukur alhamdulillah ! :)


errr tu lah kak eman . sudah lama tak menulis . jadi artikel hari ini dah macam rope menyampaikan ucapan .  hehe. Tak mengapa lah ye. So selama saya menyelami bidang kesihatan dan kecantikan ini . Pelbagai bahan dan produk telah saya cuba untuk diri sendiri . Dalam bidang ini perlu banyak membaca , uji kaji dan bergaul dengan individu berpengalaman . Informasi yang kak eman kongsikan ini adalah berdasarkan ilmu setakat sekarang , alhamdulillah. :) :)

3 Bahan Penting Dalam Makanan Tambahan Berunsurkan Kolagen Wajib Ada (Kira baguiih kalau ada) 


  • Estrak Beras
Produktiviti penghasilan kolagen boleh meningkat dengan estrak beras sekaligus boleh mengekalkan tahap ketegangan kulit. wow faktor kan di situ ! :) Secara struktur kimianya, 
ia membantu pembaikan semula kulit dan mengurangkan sel kulit mati atau rosak .  Beras juga mengandungi bahan oryzanol yang membantu memperbaharui pigmen kulit dan berguna untuk mengatasi ultraviolet. Beras mengandungi vitamin E yang boleh menyuburkan kulit dan menampakkan anda kelihatan lebih muda.. awwww ! 


Ferulic Acid dalam beras membantu bertindak sebagai antioksidan yang boleh melindungi kulit dari radikal bebas . Daripada beras juga , boleh menghasilkan kulit yang mulus dan mencerahkan sekaligus menghilangkan hyperpigmentation , sun spots dan age spots .  Wanita amat menyukai saiz liang roma yang mengecil dan lembut agar mereka lebih mudah untuk ber 'make up '. 


Boleh dikatakan estrak beras memenuhi kehendak vitamin kulit dan mineral terutama antioksidan seperti Ferulic Acid dan allantoin yang bertindak penghalang kepada radang kulit . Allantoin boleh meningkatkan tahap kelembapan kulit , menyamarkan parut dan memastikan kadar air bersesuaian dengan kulit . 


Satu lagi bahan yang terkandung dalam beras adalah ceramide . Apa itu ceramide ? Ia satu bahan semulajadi berlilin dan terdiri dr asid lemak ( lipids ) yang terikat bersama sama dan berada di lapisan bawah kulit . Ceramide tercipta untuk memerangkap air dalam stratum corneum bagi melembapkan kulit dan menyimpan mikroorganisma dalam kulit dengan baik . Lebih mendalam lagi , ia bertindak di lapisan epidermis dan dermis sebagai syarat menggalakkan kematian sel dan menghasilkan pembaharuan sel . Ini penting untuk penyelenggaran kulit ( homeostasis ) , pemulihan dan penuaan kulit .


  • Glutathione
Haaa cara nak pronounced  " glu-tuh-thigh-own ", ia lebih dikenali sebagai master of antioxidants . Secara asasnya, glutathione adalah molekul kecil terdiri daripada keluarga protein . Terdapat 3 asid amino dalam glutathione , diantaranya glisin , sistein dan asam glutamat . Glutathione juga dikenali sebagai agen detoksifikasi . Proses ini di lakukan oleh saluran pencernaan , hati dan ginjal . Sayangnya , jumlah glutathione dalam tubuh akan semakin berkurang apabila usia semakin meningkat .


Untuk mendapatkan hasil lebih bagus , lebih berkesan jika anda melalui proses detoksifikasi dan penghasilan kolagen semulajadi akan terbentuk secara semulajadi .


  • Kolagen
Kolagen yang halal boleh di dapati dari kolagen marine . Kuantiti kolagen di dalam makanan tambahan perlu di ambil berat untuk mendapatkan hasil yang lebih baik . Pengambilan kolagen secara konsisten boleh membantu pembaikan kulit . Kolagen bukan sekadar untuk kulit , malah untuk kuku , rambut dan tulang . Secara keseluruhannya , manusia memang memerlukan kolagen tak kira lelaki atau perempuan . 


Oleh kerana kolagen menurun manusia berkurangan setiap tahun , jadi kita perlu mencari inisiatif lain bagi meningkatkan kadar kolagen dalam tubuh badan .
.
.
.
Daripada bahan penting dalam makanan tambahan berasaskan kolagen , saya ada cadangan  makanan tambahan kolagen dalam bentuk cecair yang anda boleh pertimbangkan untuk topup harian . :)

Korang pernah dengar Collagen Plus Liquid Formula daripada Cosway Taman Karking Ipoh ? Saya ambil kolagen dalam bentuk liquid kerana ia lebih cepat absorb ke tubuh badan . Jadi resultnya lebih cepat daripada kolagen lain . 

Meh saya terangkan info tentang Collagen Plus Liquid Formula :

Ia dalam bentuk liquid dan packaging in bottle . Collagen Plus Liquid Formula mengandungi 5500mg kolagen ikan , L-glutathione dan estrak beras ( mengandungi seramida ) dan tidak mengandungi pengawet tambahan . CP di perbuat di Taiwan dan di edarkan oleh Cosway Taman Karking Ipoh .



Siapa yang sesuai ambil Collagen Plus Liquid Formula ?


- Wanita yang mengalami masalah kulit kusam , kering dan kelihatan tidak ceria
- Wanita yang kini mencecah 25 tahun ke atas kerana tahap kolagen menurun dengan lebih cepat
- Wanita selepas bersalin dan rasa tidak bertenaga
- Sesiapa yang ingin mencerahkan kulit wajah
- Individu yang mempunyai masalah mata kuning , didapati Collagen Plus membantu menghilangkan ini oleh kerana ia mengandungi glutathione, pengguna akan alami proses detoks hati .
- Wanita yang alami masalah jerawat .


Kesan apabila mengambil Collagen Plus Liquid Formula?

* Garis garis halus dan kedutan kian berkurangan dengan ketara
* Tekstur kulit lebih licin dan gebu
* Kulit tidak kering dan kasar
* Tahap kelembapan kulit dapat dipertingkatkan
* Tona kulit lebih cerah 
* Kulit semakin anjal
* Menguatkan dan mengelakkan kerapuhan pada kuku
* Menganjalkan payudara yang kendur
* Menegangkan pinggul
* Rambut tumbuh lebih sihat dan lebat 



Cara pengambilan ?

Ambil 1 botol setiap hari selama 2 minggu . Boleh di ambil waktu breakfast atau 30 min sebelum tidur . Kemudian ambil sebotol selang sehari setelah 2 minggu . Sebelum minum , pastikan anda goncangkan botol terlebih dahulu .


Ada kelulusan KKM tak ?

Semestinya ada kelulusan KKM, sebab itu Aimaan ambil tanpa ragu ragu . Kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (MAL15085051NC). Jadi korang akan rasa selamat untuk consume InshaAllah .


Harga sekotak Collagen Plus Liquid Formula ?
1 kotak mengandungi 10 botol , iaitu RM 98 (offer) , RM 147 (member price)

Tetapi sekarang ada special offer , BELI 2 KOTAK Collagen Plus Liquid Formula dengan harga member, anda dapat FREE MEMBERSHIP + FREE 2 botol EPO 1000 ( 50 softgels ) Termasuk postage .



Macamana nak beli ?

Okay , kalau nak beli dengan senang order guna whatsapp .
Kalau korang mahukan special offer , sila guna whatsapp code ;


'' CP-AIMAN '' ke no +6018-5713858
'' CP-AIMAN '' ke no +6018-5713858
(INGAT TAW GUNA KOD INI , DAPAT SPECIAL OFFER . HEHE)



Kalau nak check bermacam lagi info , 
boleh LIKE FB PAGE : Cosway Taman Karking Ipoh 


Bye, selamat mencuba !
Collagen Plus Liquid Formula , highly recommended !

Semua wanita kena cuba okay !


Sunday, May 8

Review salah satu foundation kegemaran Aiman :)


Assalamualaikum semua !

Oh lamanyaaa saya tak buat review di blog . Jadi , hari ini terasa ingin berkongsi review foundation yang menjadi favourite Aimaan setelah melihat ramai orang membeli dari saya , lalu Aimaan pun mencuba sehingga sekarang ia menjadi pilihan hati :) Aimaan rasa ramai sudah pernah mendengar bedak Two Way Foundation Miyami kan ? Inilah salah satu rahsia dan ramai make up artis gunakan untuk tampil cantik dan flawless .


Bagi yang tidak pernah mendengar tentang Two Way Foundation Miyami , Aimaan akan kongsi betapa syoknya apply foundation ini . Muka Aimaan jenis mix , ada kawasan berminyak dan ada kawasan kulit kering . Jadi susah rasa nak memuaskan hati apabila make up sebelum ini . Tak sangka dengan Miyami , ia mampu menjadi foundation yang kekal tahan lama dan malah ia boleh menjadi pengganti powder .





Kenapa Aiman begitu eksaited dengan Miyami ialah TAHAN LAMA , MUDAH DI BAWA , & POWER . Kenapa Aimaan mengatakan ia power , sebab kita sudah tak perlukan risaukan perjalanan jauh tanpa make up tebal , hanya bawa miyami sebagai alat solek dan ia mampu menutup parut jerawat dan cela di wajah . Tambahan pula kita muslim akan bersolat , dan akan make up kembali akan mengambil masa yang lama , jadi dengan miyami masih dapat tampil cantik dalam masa yang singkat .


Kalau korang nak tahu Aiman pakai miyami adalah baru setahun . Baru ini jumpa seorang akak ni dah guna 15 tahun, mak aih muka dia flawless. Kalau saya nak kesan muka pengguna tegar miyami , memang boleh agak. Mukanya tegang walaupun usia semakin meningkat :) awesomeeeee kan. Miyami boleh dipakai setiap hari tak kira masa biasa biasa atau event besar . Anda akan tampak berkeyakinan. ** mata love





Miyami Two Foundation ada 3 jenis kod warna : Light , medium dan dark .  Biasanya feveret kita light dan medium . Tukar tukar sebab rasa okay . Aiman ada 2 box sekali guna , sebab kami guna teknik basahkan span , dan sapu bedak miyami sebagai foundation.. Bila miyami kering di muka, nampak sekata semua habis tertutup segalanya. hihi. Lagipun miyami ni boleh memperbaiki masalah kulit lah. konsisten sahaja pakai. 



TEKNIK PEMAKAIAN :


  •  Oleskan bedak miyami terus ke wajah . Mudah apabila anda travel .


atau 


  • Basahkan span , dan sapu bedak miyami terus ke wajah. Kemudian ambil span yang kering untuk olesan kali kedua. Tampak lebih padat .







Kod 03 - dark sesuai untuk Nurul. Walaupun kod warna dark , ia nampak berkeyakinan dan ''in'' dengan warna kulit.





Kod 02 - medium . Sesuai kulit macam Bunga Citra Lestari . 



Kod 01 - Light . Very cerah one.  Kalau kulit sawo matang pon boleh pakai light juga.





Soalan normal yang Aimaan terima adalah , adakah miyami ini original ? Yes . Miyami ini original . Jika cik terjumpa miyami terlampau murah dan bukan dari dealer cosway . Makanya berhati hati . Salah satu cara nak tahu miyami original atau fake . Span yang kecil dan cepat hancur. 


Apa kata korang baca kelebihan Two Way Foundation Miyami ;



  • Mempunyai UV Protection
  • Menutup liang pori pori 
  • Mampu mengekalkan make up anda untuk tempoh yang lama 12 jam
  • Pilihan juru make up dan artis
  • 100% ORIGINAL
  • Kulit terasa gebu dan licin
  • Mudah dibawa kemana mana tanpa perlu membawa alat make up lain
  • 100% menutup parut, cela, noda hitam , pigmentasi dan bekas jerawat
  • Boleh guna untuk masa yg lama

Jika anda berminat boleh terjah facebook mereka . Aktif menjual secara borong . Malah anda akan di layan dengan mesra . FACEBOOK MIYAMI ORIGINAL



Pada Aimaan amat berbaloi membeli miyami original berbanding anda dapatkan miyami murah tetapi dalam versi tiruan... uhhhh tak berpuas hati kan rasanya... Itu semua hak anda .





Friday, April 15

burpp kenyang dengan WholeFood Nutrition !


Pernah tak alami pening kepala, ketar kaki, rasa macam nak pitam oleh kerana anda baru terfikir ohhh saya tak breakfast tadi. Malah saya lewat makan !
Saya sedar satu perkara yang selalu terlepas pandang iaitu, terlupa untuk breakfast. Kesian ! Kadangkala rushing betul nak tarik shutter kedai, tak sabar sabar mahu sampai kedai, teringat ingat ada pelanggan nak jumpa waktu pagi. Hidanglah crossant pon, sikit tak jamah.... lihat tabiat tak bagus ! 


Beruntungnya saya di perkenalkan dengan wholefood nutrition... Masa tu saya pandang enteng dengan produk ni sebab takkan lah hanya minum 250ml lebih kurang segelas besar, mampu membuatkan saya kenyang sehingga tengahari..Fikiran kita mesti bersangka begitu jika belum cuba !


Saya ambil inisiatif untuk cuba sekotak, belian promosi terus saya beli 2 kotak. Oleh kerana bahan di dalam wholefood mengandungi bahan mentah lebih dari 50 jenis tumbuhan, sayuran, cendawan, prebiotik, probiotik. Tak mampulah saya nak kutip 50 jenis bahan mentah ini dan blend it. 


Minggu pertama mencuba wholefood, saya skeptikal dengan rasanya. Jadi permulaan saya blend jus mixed with wholefood nutrition. Saya letak 5 ketul ais. Subhanallah rasanya sedap betul ! SERIOUSLY macam ice blended. But this one is a healthy ice blended. Following dengan second day, third day dan seterusnya menjadi gian dan tak boleh untuk stop consume wholefood nutrition. Because ia amat memudahkan kerja harian, saya tak skip breakfast, saya dapat better health, malah langsung tidak menambah kos perbelanjaan. I do saving more with this ! Miracleeeeeeee :)




Begitu excited with wholefood, sampai saya buat flatflay. :) Saya suka berkongsi apa lagi kelebihan kita dapat setelah consume wholefood : 150cal sahaja, so that ramai orang boleh slim. Sistem imunisasi meningkat, saya dapati sudah lama tidak demam, selsema, mahupun batuk.. Ya.. bukan untuk riak atau berbangga. Saya ambil peluang ini untuk sharing apa saya lalui selepas consume wholefoood...



Akibat gembira sangat dengan jus breakfast saya setiap hari, saya whatsapp group staff. " Semua staff boleh ambil 3 wholefood nutrition untuk bulan April ". Melompat katak terkejut....Haha ! "Kak Aiman boleh saya beri pada abah saya", staff minta izin.. Actually up to you untuk makan sendiri atau berikan pada sesiapa yang you sayang pun... As long dapat berkongsi manfaat !



Aktiviti pagi apabila senang hati :) Ready to sharing to others people. Saya berharap ramai lagi boleh brekfast tanpa rasa stress, sambil drive boleh minum... BEWARE! Jangan CUAI haaa... :)



Thursday, December 17

Tips menurunkan berat badan

" Ohhh ! its cliché. Terlalu banyak teknik sudah saya amalkan, tapi berat aku masih macam itu jugak!"
 
" Malasnya nak jogging setiap hari"
 
" Mampukah aku berhenti makan nasi, aku Asian okay, tambahan aku orang Malaysia"
 
 
 
Sis akui banyak teknik dan tip yang dikongsikan di luar sana cara bagaimana menurunkan berat badan secara bersendiri, dalam masa seminggu dan tanpa melakukan sebarang senaman. Perlu di sedari bahawa mahu menurunkan berat badan bukanlah semudah menelan abc, mahupun mengunyah chachos sambil menonton Karipap Strawbery Movie yang di lakonkan oleh Zizan Razak.
 
Sejujurnya melakukan senaman secara konsisten mampu membantu anda menurunkan berat badan dengan lebih efektif. Tambahan pula jagalah permakanan harian iaitu dengan mengurangkan karbohidrat dan gula dalam makanan. Pastikan anda menggantikan makanan protein agar kuantiti kalori yang di telan berkurangan dari sebelum ini.
 
 
Anda jangan nak gelabah buaya, terlalu stress lalu mengambil pil penurunan berat badan yang herba-lah, tanpa ada sebarang kelulusan kkm atau kita Malaysian lebih mengutamakan halalan toyyiban. Salah satu sebab masalah berat badan yang naik mendadak ini oleh, permakanan yang tidak teratur dan langsung tidak melakukan senaman. Mana tidaknya, zaman kesibukan memenuhi keperluan harian dengan berkerja dan pulang ke sarang waktu lewat kerana perjalanan yang jauh. Begitu banyak faktor menyebabkan peningkatan berat badan.
 
 
Ok! Sekarang kita di sini untuk membantu bagaimana anda boleh mengaplikasikan tips penurunan berat badan tanpa meninggalkan nasi, tanpa perlu senaman secara konsisten, masih boleh bekerja seperti biasa.
 
 
5 Tips Menurunkan Berat Badan
 
1. Mulakan minum air minuman dan lebih baik alkaline water dalam 3000ml setiap hari. Pastikan minum air pada waktu yang sesuai. Jangan pula kau habiskan 3000ml dalam satu malam , tak bagus untuk ginjal. Minum secara konsisten dan teratur dari siang hari ke malam hari.
 
2. Mencipta jadual pembakaran lemak dengan melakukan senaman. Mungkin seminggu sekali dengan menghadiri kegiatan zumba, aerobic atau berjoging. Seronok juga di kesempatan menurunkan berat badan, ambil peluang mengajak ahli keluarga untuk bersukan sekaligus dapat mengeratkan silaturrahim adik beradik/ suami isteri.
 
3. Memilih makanan lebih berkhasiat dan kurangkan minyak seperti makanan bergoreng terutamanya. Anda boleh mula berjinak jinak mencari resepi kukusan, grill dan rebusan. Mungkin ia menjadi menu pilihan keluarga selepas ini. Sebagai individu yang ingin menurunkan berat badan, disiplin itu satu perkara. Makanan yang baru nak cuba ini, dressing-lah comel comel, pasti membuka selera sekampung :)
 
4. Gantikan makanan yang berkalori rendah. Jadual makanan kita terdapat banyak timing, sarapan, minum pagi, makan tengahari, minum petang, makan malam, supper lagi! Mak aih.... kau rasa jika makanan yang di makan pada setiap waktu itu semuanya berkhasiat ke? Pasti bercampur campur malah amat sukar untuk kita memilih. Sis gantikan makanan yang rendah kalori dan cadangan sis adalah wholefood nutrition.
 
Wholefood Nutrition adalah makanan pengganti semulajadi yang berkalori rendah mampun menggantikan makanan sarapan dan makan malam anda tanpa membuatkan anda rasa lapar. Hebat kan ! Selama ini sarapan pagi makan nasi lemak + teh tarik. Anggaran 500+ kalori. Belum membakar lagi kalori, sudah tambah lagi nasi briani + ayam rempah. Jadi sis cadangkan sarapan dan makan malam sahaja dengan wholefood nutrition. Ia mengandungi lebih 50 jenis buahan , sayuran, cendawan, bijiran dan hidupan laut sebagai makanan sel seisi keluarga tanpa anda rasa was was tentang proses pembesaran anak anak dan proses penghadaman.
 
 
 
 

 Uih! Boleh di ambil seisi keluarga. Anak sekolah, ibu yang mahu diet, ayah yang maintain kacak, nenek dan atuk yang sukar menelan makanan. Inilah satu satunya cara membantu mereka kekal hidup sihat dan bahagia dengan tubuh yang cergas.
 
 

 
5.  Tidur yang cukup membuatkan proses pembaharuan sel badan berjalan dengan lancer. Setiap orang memerlukan tidur sekurangnya 8 jam setiap bagi tubuh badan membaik pulih dan mengumpulkan tenaga untuk di gunakan keesokan hari. Jadi, mulakan tidur yang cukup.




Belum cukup puas kalau kita dalam proses penurunan berat badan, tanpa melakukan timbangan setiap hari. Bagaimana perasaan teruja itu mahu bergolak dalam jiwa kalau kita nak timbang pon segan. Maksudnya tidak mengawal progress.  Body Analysis Scale yang sis tunjukkan di bawah ini adalah terbaik bagi sis. Kerana ia mampu memberi jawapan pantas berapa berat air, kalori , bmi, jenis tubuh sis. Berpuas hati menggunakan body analysis scale ini.
 
 
Sis simpan satu di rumah. Letak betul betul di laluan ke dapur. Bila hati berniat untuk makan, maka terpaksa jeling pada penimbang badan. " Kau duduk diam sana! ", jalan terus ke dapur tanpa rasa bersalah. hahahhahahhahaha.

 
 
 
 
 
Walaupun ia penimbang badan berkaca, tak kira berat badan berapa kg pun. Ia masih boleh menampung anda. Jangan risau-lah! Ingat masa sis ada demo di kedai sis, pelanggan sis berat dalam 100 kg plus. Muka dia ketakutan nak pijak body analysis scale ini. Sis ketawa kemain lagi. Masa itu sis yakin je ia takkan pecah. Rupanya ia betul tak pecah. Now sis pakai body analysis scale ini more than 1.5 years already. Masih maintain berfungsi malah tiada langsung keretakan pada kaca. Best best !
 
 
Khidmat konsultansi percuma, servis terbaik dan penghantaran pantas InshaAllah. Ini janji sis buat pelanggan yang tidak pernah putus asa mencari solusi menurunkan berat badan. Semua orang boleh termasuk anda! :) Salam!
 
Konsultansi dan pertanyaan produk I  +6018-571.3858 / email : nurul.aiman@live.com
 
 
 


Sakit ulu hati atau masalah ketidakhadaman


Masih segar dalam ingatan sis ketika melepak di rumah sewa zaman mula sis mendapat kerja di Subang Jaya. Zaman itu kami tak kisah makan jam berapa pun, kawan sis bujang apatah lagi sis juga membujang. Laaa jangan nak ungkit lagi , kawan sis jauh lebih advance dalam bab menyediakan sarapan pagi. Skill memasaknya been polished since ada husband dan a cutest baby. Jadi dia tiada lagi kembung perut. Kau ingat bayi sahaja ada kembung perut, orang dewasa juga mengalaminya jika tidak menjaga permakanan.
 
 
Pada hujung minggu, taklah terkejar kejar terlewat bangun. Hey! Hari ini masa untuk tidoq lama dan berehat sampai hilang lenguh badan. Atau jadi bertambah lenguh akibat over-tidur.:P Kawan sis sediakan breakfast sekaligus termasuk lunch, kami makan brunch pada jam 12 tengahari.  Rasa berasid ke tidak usus masa itu. Kesian perut mengecut kelaparan.
 
 
Apabila makan lewat hinggakan perut kosong, seseorang mudah mengalami gastrik atau lebih dekat dengan kita iaitu sakit ulu hati. Ia kerap berlaku kebiasaannya ketika perut kosong waktu lewat malam atau awal pagi. Tahap kepedihan pesakit yang mengalami sakit ulu hati ini berbeza, ada yang rasa sedikit sahaja. Ada yang sakit begitu kritikal sampai berguling guling. Biasanya mereka akan terus memakan sesuatu seperti minum susu dan sebagainya.


Masa sis alami gastrik di awal pagi, sis akan terasa mual dan terjeluak ( keluar sendawa kecil besar besar besarrrr dan puas ). Ketika itu sis akan minum banyak sangat air putih, supaya perut terasa lega. Adakala pada tahap teruk, pesakit yang alami gastrik akan membuang air besar dalam bentuk cecair. Ingat ! 70 % air dalam badan akan hilang setelah membuat pelaburan besar dalam tandas. Pastikan anda minum banyak air masak setiap hari.
 
 
Merujuk pada blog klik4sihat, penyakit peptik ulser adalah sekumpulan penyakit yang disebabkan oleh asid di dalam sistem penghadaman perut. Ia merangkumi penyakit ‘Duodenal ulser’, ‘Gastric ulser’ dan ‘Refluks Oesophagitis’.
 
Ia berpunca daripada asid yang merosakkan dinding perut. Sebahagian daripada pesakit gastrik ini mempunyai kuman ‘Helicobacter pylori’ dalam perut mereka, yang bertindak melemahkan ketahanan dinding perut daripada ancaman asid.
 
Komplikasi yang mungkin berlaku kepada pesakit peptik ulser atau gastrik termasuklah pendarahan, kebocoran dinding perut dan stenosis iaitu perut sumbat. Semua komplikasi ini dikategorikan sebagai teruk dan boleh mengancam nyawa.
 
 
Bagaimana menghilangkan rasa sakit ulu hati dan masalah ketidakhadaman?
 
Pernah dengar tak Japanese Plum Ball? Ia adalah buah ume ( plum Jepun ) yang merupakan keperluan setiap keluarga di Jepun. Ia juga di kenali " Blue Diamond of Fruits " aka Buah Permata Biru.
 
 
Japanese Plum Balls di jual dalam bentuk tablet tanpa pengawet , pengikat , pewarna dan perisa.
 
Kawan sis alami gastrik satu hari, ingat cerita sis kami makan brunch. Masa itu dia sakit perut dan tak boleh duduk dengan aman. Kami mengetahui kebaikan Japanese Plum Balls dan sentiasa mengamalkan pengambilannya. Ternyata ia berkesan dan membantu sis  dan kawan meneruskan rutin harian.
Apakah kebaikan Japanese Plum Balls Plus?
  • Mengurangkan masalah penghadaman - sakit gastrik, sakit perut, ketidakhadaman dan gas berlebihan
  • Melegakan kembung perut
  • Melegakan keracunan makanan - cirit birit dan muntah
  • Mengurangkan 'panas badan' atau ketidakhadaman disebabkan oleh terlebih makan durian, rambutan, nangka serta makanan goreng dan pedas
 
Untuk pengetahuan , Japanese Plum Balls bersifat alkali yang mana ia mampu meneutralkan ph dalam badan. Badan kita dalam tahap asid yang tidak sesuai menyebabkan berlakunya masalah seperti di atas. Setelah pengambilan Japanese Plum Balls, tindak balas dan keberkesanan dapat di rasai dalam beberapa minit sahaja. Alhamdulillah ia membantu memudahkan urusan harian.
 
 
Bagi sis, Japanese Plum Balls wajib ada setiap sebotol dalam setiap rumah. Kandungannya 150 tablets boleh di ambil dalam tempoh yang lama, ibarat emergency vegetable supplement buat sekeluarga.
 
 
Jika anda ada sebarang pertanyaan dan perkongsian, boleh hubungi sis terus dengan whatsapp ke +6018-571.3858. InshaAllah, servis baik, penghantaran cepat dan khidmat konsultansi di berikan. Salam !
 
 
 
 

Tuesday, October 6

Pendedahan kebaikan PEPTISOY



Scroll newsfeed instagram. pergi search hashtag collagen. kajian dibuat atas beberapa produk dan melihat testimonial produk. eh berkesan ke idak? I'M LOOKING FOR COLLAGEN SINCE I JUST PASSED MY BIRTHDAY DATE FOR THIS YEAR. yes! number is just digit, not your looks. ( if ambil collagen) Maka, sekarang saya rasa saya mesti ambil any collagen untuk melambatkan proses penuaan.

hashtag #peptisoy


I've made decision to try Peptisoy this time since this product is clinically proven. Sejak membeli peptisoy, sampai ke hari ini saya masih belom ponteng consume peptisoy. excited u'ol utk mendapat result yang cemerlang. Kita mulakan, makan sampai habis. :)


Hari ini merupakan hari yang sebelas consume peptisoy without fail. Ayah pandang sinis mengapalah anak dia ni bangun awal pagi menggodam dapur , bancuh sejenis cecair dan lalu minum. Teknik mudah pengambilan #peptisoy setiap pagi, dengan menuangkan ke dalam gelas. kacaukan dalam 200ml air sehingga ia menjadi liquid yang di larutkan.


Ada dua masa yang paling sesuai untuk pengambilan collagen:
+ Semasa perut kosong, di waktu pagi. 30minit kemudian, baru boleh ambil breakfast
+ 30 minit selepas makan malam



Di dalam peptisoy, mengandungi peptida. Peptida - adalah sejenis sebatian bioaktif sebenar dalam protein yang bermanfaat kesihatan berspektrum penuh.

  • Peptida  premium dari Jepun dan Perancis
  • Manfaat kesihatan yang terbukti secara klinikal
  • Sedia untuk di gunakan, sesuai untuk warga emas dan kanak kanak
  • Penyerapan bermula dalam masa 5 minit
  • Penyerapan 200% lebih cepat daripada protein biasa
  • Keberkesanan lebih baik


PEPTIDA UNTUK SEMUA PERINGKAT UMUR

KANAK-KANAK
+ Kanak kanak lebih pintar
+ Pertumbuhan yang sihat
+ Memperbaiki daya tumpuan
+ Meningkatkan ingatan
+ Sumber baik untuk protein

DEWASA
+ Penurunan berat badan & kecantikan kulit
+ Menggalakkan anti-penuaan & sintesis kolagen
+ Mengurangkan lemak viseral
+ Membakar lebih kalori
+ Meningkatkan metabolisme
+ Merangsangkan pemulihan otot

WARGA EMAS
+ Penyelesaian menyeluruh untuk kesihatan
+ Meningkatkan fungsi kognitif
+ Mengurangkan keletihan
+ Meningkatkan jisim otot tanpa lemak
+ Menghilangkan kekakuan dalam pergerakan




 Had lunch at terlaghi-laghi restoran Ipoh.


Alami perbezaan positif dengan peptida. Jika anda mengalami masalah kesihatan berikut, cubalah Nn Peptisoy!
• Penurunan jisim otot tanpa lemak 
• Pengumpulan lemak degil 
• Sukar bergerak 
• Lemah daya ingatan 
• Kulit kering, berkedut atau menggeleber
• Sakit-sakit badan selepas bersenam 
• Obesiti atau lemak badan yang tinggi 
• Metabolisme rendah
• Masalah tumpuan di sekolah atau tempat kerja 
• Mengantuk selepas makan
• Sakit & kejang otot
• Badan yang Lemah. Mudah dihadam dan diserap! Ideal untuk kanak-kanak dan orang-orang tua!

 Kind of peptisoy wheel i've made.



Let's friend know what i consumed daily.



APA PERUBAHAN SAYA RASA SELAMA 11 HARI PENGAMBILAN PEPTISOY?

+ Kuku yang tidak mudah rapuh dan shining + rambut yang kuat + tiada pengelupasan kulit + wajah yang shining dan mudah untuk oleskan make up + badan lebih bertenaga + minda yang cergas berfikir + berat menurun ( yang ni saya kurang gemar ) + tapak kaki semakin lembut




Setiap sachet mengandungi 21 gm, kandungan utamanya adalah soy protein dan marine collagen.
worth buying! 


For order & consultantion, contact hotline +6018-5713858.