Aimaan Ahmad: February 2017

Feb 16, 2017

Saluran air tersumbat , bagaimana caranya ?


************************

Ya . Setuju sangat kalau ada orang komplain mengatakan lubang saluran air di bilik air tersumbat kerana rambut terkumpul . Ramai yang tidak rajin nak kutip dan buang di tong sampah . Lebih baik kais kais menggunakan kaki , dan berdoa agar rambut tadi berjaya sampai ke loji taman korang .

Jawapannya tidak . Rambut akan bersimpul simpul dan tidak reput macam itu sahaja .


Lebih malang lagi apabila lemak makanan di buang melalui sinki lalu terkena air menjadi ketulan , kelihatan menggelikan . Kesian usha isteri korek sinki sebab dah terlalu serabut , konon tidak mahu susahkan suami .


Buatlah sendiri kawan ni .

Malah terpaksa keluarkan wang lebih nak panggil tukang paip mai jengah masalah saluran tersumbat .
Kali ini tidak lagi menjadi bebanan isteri , malah suami juga boleh bantu dengan mudah sambil kenyit kenyit mata . Nampak macam hero sekejap kerana segala paip sudah tidak tersumbat .
.
.
Bagaimana caranya untuk melancarkan saluran air tersumbat ?
--------------------------------

# Pastikan anda mempunyai CLOG REMOVER


# Pastikan permukaan /lubang saluran adalah kering sebelum di rawat
# Tuangkan 2 penutup penuh 30g perlahan lahan ke dalam lubang saliran
# Tambahkan segelas air dan biarkan selama 2-3 minit .
# Curahkan air secukupnya untuk mengalirkan bahan yang tersumbat .
# Ulangi proses rawatan untuk sumbatan yang teruk
# Gunakan 1 penutup penuh setiap minggu untuk mencegah sumbatan
.
.

P/s : Pastikan kandungan sentiasa kering dan jauhkan daripada kanak kanak . Merbahaya jika tertelan . Elakkan daripada terkena mata dan kulit .


Nak dapatkan clog remover , boleh di dapati di Cosway Taman Karking Ipoh . atau hubungi terus ke 018-571 3858 untuk penghantaran secara pos .
.
.
Bertindak lebih pantas untuk melancarkan sumbatan yang paling degil .





Dapat membersih dengan lebih mendalam untuk mengalihkan bahan tersumbat yang lazim seperti rambut , daki sabun , lemak , mendapan mineral , kertas , kain dan lain lain .

Selamat untuk semua jenis paip , sistem septik , dan saliran lain .
Jika bermanfaat , sila SHARE . 


AIMAAN AHMAD
018-571 3858
Facebook : Aimaan Ahmad
Instagram : @missaimaan @aimaan.my

:)

Bagaimana 8 Petua Ini Membuatkan Baju Putih Sekolah Anak Nampak Berseri


" Aduhai anak , kotornya baju hari ini . Ibu dah taktahu nak guna apa lagi supaya anak ibu nampak hensem dan kemas . Jangan cakap bahagian lengan dan leher , hitam berlemoih haih . Cemana ibu nak putihkan baju awak ni ".

Itu biasa ! Baju putih bagaimana jika nak expect ia kekal memutihkan selepas waktu sekolah . Ibu yang selalu memastikan kebersihan anak dan kehenseman anak di sekolah mula rasa gusar dan sedikit rimas bila lihat baju bertukar warna .

Ibu terpaksa cari inisiatif lain menambahkan baju baru selalu .

Terkini banyak perkara ibu bijaksana boleh mengurangkan kerimasan baju anak warna putih , dan ingin kekalkan nampak putih berseri setelah di basuh .
.
..



Berikut 8 petua untukkan elakkan baju sekolah anak nampak kusam :

1. Asingkan pakaian putih dari berwarna .

Perasan tak jika kita mencampurkan tuala berwarna , selimut , pakaian lain menyebabkan kain berwarna putih kelihatan kusam .
Jadi elakkan !

2. Rendamkan di dalam air suam

Periksa dahulu jenis kain adakah boleh direndam dalam air suam .
Cara ini boleh di lakukan dahulu , kemudian baru dibasuhkan menggunakan sabun .
Ia agak renyah dan menambahkan masa ibu . Tapi ia membantu .

3. Gunakan jus lemon

Anda juga kadangkala tidak menyukai bau agen pemutih , jadi langkah menggunakan jus lemon juga salah satu cara memutihkan pakaian .
Langkahnya : Tuang 1/2 cawan jus lemon ke dalam baldi / mesin basuh . Kemudian jemurkan di bawah matahari .

4. Periksa keadaan mesin basuh


Mesin basuh yang tidak bersih juga bukan sekadar tidak mengembalikan baju ke warna putih , malah menambahkan bau hapak dan masam selepas pembasuhan . Anda pastii tidak ketahui bahawa di belakang drum , ada pelbagai kotoran lama yang tersangkut dan tidak dibersihkan .


Langkahnya , bersihkan drum mesin basuh menggunakan WASH DRUM yang di jual di Cosway Taman Karking Ipoh . Ikut caranya di belakang kotak .
Dinasihati buat diwaktu malam kerana masanya tidak mengganggu anda .

5. Jauhi klorin

Bahan kimia seperti klorin bleach menyebabkan warna baju menjadi kuning .

6. Gunakan sabun pembersih yang betul .

Cadangan sabun pembersih adalah power wash hyper strength , kerana jenis sabun ini mampu mengekalkan baju sekolah berwarna putih . Kebiasaannya para jururawat akan beli agar kelihatan cantik uniform mereka setiap hari . :) Boleh juga di dapati di Cosway Taman Karking Ipoh.


7. Elakkan menjemur dibawah matahari terlalu lama

Panahan cahaya matahari yang terik mengakibatkan baju kelihatan pudar dan kusam .

8 . Jangan membiarkan baju kotor terlalu lama sehingga proses pembasuhan .

Faham faham , ramai ibu bapa bekerja . Mungkin boleh buat jadual pembasuhan agar lebih teratur .
.
.
.
.
PETUA INI BUKAN SAHAJA UNTUK BAJU , MALAH STOKIN , CADAR , SELIMUT , TUALA JUGA TIADA HAL !


Memang membantu meringankan tekanan dari melihat baju putih yang di kotor mahu kekal putih .
Jika petua ini di gunapakai , dapatlah anda melaram baju putih selalu dengan tampil berkeyakinan .
Yeay ! Selesai isu baju putih :)
Jika bermanfaat , sila SHARE (^_^)

5 Tindakan Awal Boleh Dilakukan Ketika Demam


Hye, Assalamualaikum . :) 

Quick update dari Aiman , actually ada few things nak kena siapkan hari ini . Hehe


Alhamdulilah baru selesai lunch dan terasa lebih bertenaga dari semalam . Semalam rasa pening , badan pon tak selesa . Balik rumah pon masih terasa lagi kepanasan dalaman badan .

Since sekarang ini saya perhatikan ramai betul mengalami demam , sembuh , demam balik . Kira perubahan cuaca sekarang mungkin memberi kesan pada tubuh badan . Sama la kita sebenarnya .
Masuk office beraircond , pergi bank jumpa matahari , balik rumah jumpa aircond balik . Jadi badan kita pon terkejut . 



Jadi , berikut 5 tindakan awal boleh dilakukan di rumah ketika demam ;

1 # Banyakkan minum air

Kekurangan air dalam badan menyebabkan suhu badan menaik . Jadi salah satu caranya minum air .

2 # Makan Vitamin C


Oleh kerana daya ketahanan badan menurun , sistem imunisasi kita . Jadi Vitamin C membantu untuk tingkatkan sistem imunisasi badan . Saya ambil 1000mg vitamin C bagi mengembalikan daya tahan badan .

3 # Minum Air Klorofil


Cecair Klorofil sentiasa saya standby di dalam peti ais . Kelebihan klorofil adalah ia antioksidan yang bagus . Ia bersifat alkali yang mana boleh menstabilkan ph dalam badan dan meningkatkan tahap ketahanan badan . Tuang sedikit cecair klorofil Cosway Taman Karking Ipoh dan campurkan dengan air tapisan Hexagon / atau mana mana air filter awak .

4 # Makan sesuatu yang ringan

Bukan bermaksud makan keropok jajan etc ya . Makan sesuatu berkuah macam sup panas . Ini perut anda dengan sedikit makanan.

5 # Mandi dengan air suam

Mandian malam dengan air suam memberikan impaks rileks dan menenangkan . Jika mandi dengan air sejuk , nanti aliran darah menjadi laju dan suhu semakin meningkat pula .


Lega alhamdulillah hari ini kembali kebah dan boleh bekerja seperti biasa .

Kita juga tidak sangka dan tahu sama ada akan betul betul sembuh atau tidak keesokan hari . Ini hanya tindakan awal boleh dilakukan ketika demam . Jika ia masih berlarutan , lebih baik berjumpa dengan doktor .
Aiman kongsikan sedikit knowledge mana tahu membantu anda apabila ada orang tersayang sedang demam :)


Jika bermanfaat , boleh SHARE





 :)

Aimaan Ahmad Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign